Oog voor Omgeving

Slechtziend geworden

Bert zijn profielfoto gebruikt tot 2014. Rood petje en zonnebril.Op 9 mei 2007 is in het ziekenhuis te Dokkum een oogzenuwaandoening geconstateerd. Ik werd meteen doorgestuurd naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in de stad Groningen.
Op dat moment had ik een visus van 60%. Het hele jaar 2007 ben ik in het ziekenhuis geweest voor heel veel onderzoeken. Eerst gekeken of mijn ogen ook beschadigingen had, zoals het netvlies, hoornvlies en of de scherpte nog wel in orde was. Om dit allemaal te weten te komen, heb ik verschillende oogonderzoeken gehad. Met mijn ogen zelf, is er niks aan de hand. Mijn ogen hebben wel een correctie nodig om scherp te kunnen zien door een bril, maar daar is natuurlijk niks ernstigs mee.
Na het uitgebreide oogonderzoek, zijn ze met een neurotisch onderzoek bezig gegaan. De oogzenuw gaat vanuit de achterkant van het oog (papil) naar het visuele brein in mijn hersenen. Zie de oogzenuw als een kabeltje. Dit kabeltje heeft wat beschadigingen opgelopen. De isolatielaag is er deels af en dat proces is nog steeds gaande, althans zo omschrijf ik het zelf maar even.
Er is in november 2007 een MRI scan uitgevoerd. Daar bleek ook niks bijzonders te zien. Geen beknelling door botweefsel of wat dan ook. Dus ook daar geen duidelijkheid uit te halen, wat er met mijn oogzenuw aan de hand is.
Elk jaar ga ik nu naar het UMCG. Soms voor kleine reguliere onderzoeken, zoals de oogdrukmeting, gezichtsscherpte en er wordt altijd naar de status gekeken van mijn oogzenuw.
Eens in de 4 jaar krijg ik een uitgebreider onderzoek. De ogen worden ook dan weer gecontroleerd, want doordat ik niet meer goed kan zien, merk ik ook geen achteruitgang meer op die in mijn ogen zelf kunnen ontstaan.
Het is nu 2020. Ik heb nu een visus van 5%. Een groot verschil met de situatie in 2007, maar ik probeer mijn gewone leventje door te laten gaan en dat lukt me nog redelijk al is het regelmatig niet altijd even makkelijk.

Vrijwilligerswerk bij de Oogvereniging. 
Sinds 2010 ben ik lid geworden van de NVBS en sinds 2011 zit ik daar in het bestuur. De NVBS is per mei 2013 overgegaan naar de Oogvereniging en sindsdien ben ik nu ook landelijk actief voor de Oogvereniging. 
Op dit moment ben ik kerngroeplid, zeg maar bestuurslid, van de Oogvereniging Regio Groningen en zit ik in 2 landelijke werkgroepen. Deze werkgroepen zijn, Openbaar Vervoer en DigiWijs waaronder ook Digitale Toegankelijkheid valt. Dit werk doe ik met aller plezier. Ik moet er regelmatig voor naar Utrecht, maar dankzij het openbaar vervoer, kom ik daar altijd wel goed terecht.
Verder ben ik voorzitter van het Platform Gehandicapten Leek geweest tot 2018. Dat is een adviesorgaan van de voormalige gemeente Leek. Daar zat ik voor iedereen die een visuele beperking heeft, maar ook was ik natuurlijk inzetbaar voor alle andere beperkingen. Zo heb ik samen met het Platform er voor gezorgd dat er geleidelijnen in het splinternieuwe centrum van Leek zijn gekomen. Ook op plekken waar het gevaarlijk was heb ik samen met het Platform er voor gezorgd dat het een stuk veiliger is geworden in het centrum. Zo is er een zebrapad gekomen op de Samuel Levistraat te Leek, een drukke straat midden in het centrum. Ik ben daardoor ook een bekende Leekster geworden binnen de raad en wethouders en dat is alleen maar mooi en handig.
Dus ik zit nu echt in het vrijwilligerswerk. De ICT heb ik dus definitief verlaten, althans professioneel gezien.

Laatst vernieuwd: 09 May 2020 om 16:32